sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Stiti ce este Shaken baby syndrome (SBS) ?

Se traduce prin ,,Sindromul copilului scuturat,, (SBS) si este reprezentat de urmatoarea triada de leziuni:

- hematom subdural
- hemoragie retiniană,
- edem cerebral.

Toate aceste semne apar fara semne de lovire sau leziuni craniene exterioare.De aceea medicii traduc asta ca fiind rezultatul unui abuz asupra copilului  prin zgaltaire sau aruncare/trantire intenționata. În majoritatea cazurilor nu există nici un semn vizibil de traume externe.

SBS este adesea fatal și poate provoca leziuni severe ale creierului, ducand la handicap pe tot parcursul vieții.
Rata estimativa de deces (mortalitatea) in randul sugarilor prin SBS variaza intre 20% -25% cel mai frecvent prin moarte subita in somn.

Până la jumătate din decesele legate de abuzul asupra copilului sunt raportate din cauza sindromul copilului scuturat.

 Daca bebelusul supravietuieste, ramane cu sechele ale SBS care includ diferite grade de afectare a vederii (inclusiv orbire), vorbire greoaie, sechele motorii (chiar paralizie cerebrala) sau deficiente cognitiv-comportamentale.

Sindromul apare cel mai frecvent pana in varsta de 1 an, uneori si dupa aceasta varsta daca fontanela nu s-a inchis inca.

De ce apare ?

Pentru ca odata cu zgaltairea, creierul bebelusului executa miscari repetate inainte-inapoi care in fuctie de amplitutine pot provoca rupturi de vase cerebrale sau chiar sfasierea materiei cerebrale pe anumite zone. ( creierul se rupe )

Cau cat suturile craniene si fontanela sunt mai moi cu atat cutia craniana este mai mobila si aceste miscari sunt mai ample, impicit leziunile mai grave. Atentie deci la nou nascuti in special!

Cum il recunoastem ?

Daca noi, bona, ingrijitoarea de la cresa, sau bunica, intr-un moment de ratacire nervoasa am agresat in acest fel copilul putem observa urmatoarele simptome:

- copilul isi pierde cunostinta
- are stari de voma sau chiar vomita
- este beosebit de agitat si plange continuu
- are ameteli si imposibilitate de a sta in picioare
- lipsa poftei de mancare
- convulsii
- pupile inegale sau orice stare suspecta nou aparuta.

In aceasta situatie mergeti urgent la medic in camera de garda cu copilul. Cu cat tratamentul este mai rapid cu atat sansa de a ramane cu sechele este mai mica.

Nu trebuie sa va fie rusine sa recunoasteti cauza in fata medicului.
Cu cat ascundeti cauza cu atat medicul este derutat si obligat sa faca investigatii care vor manca timpul copilului dumneavoastra.

Nu zgaltaiti niciodata copilul mic...
Nici macar in joaca( aruncatul in sus, jocul de-a calul, invartitul). Toate acestea pot avea acelasi efect fara sa ne dam seama, sau pot aparea microleziuni care nu vor da siptome imediate, ci mult mai tarziu in timp.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu