joi, 28 noiembrie 2013

Putem face din orice bebelus un Einstein ?

      Dragi parinti. Odata ajunsi oameni mari realizam ca daca eram mai constiinciosi la scoala, poate eram intr-o pozitie mai buna acum..
Daca parintii se ocupau mai mult de noi...Daca citeam toate romanele care ni se recomandau pe perioada vacantelor si rezolvam toate culegerile de matematica eram cum OAMENI...Poate aveam mai multi bani, poate..poate...

      Avem un gust amar dar deodata zambim si ne consolam cu faptul ca avem copii si ei nu ne vor dezamagi. Vom face din ei un mic Einstein..si o sa fie fericit si plin de bani.

      Vad tot mai multe articole in revistele pentru bebelusi si parinti despre diverse metode de a face din copilul tau un mare om de stiinta.

Da, este adevarat ca exista multe variante, jocuri, carti si metode de educatie prin care putem sa stimulam gandirea copilului in primul an de viata cand puterea de invatare este uluitoare si miliarde de neoroni creaza noi sinapse intre ei. Sunt minunate si este foarte bine sa incercam.

  • Citeste-i... Chiar dacă nu înţelege, ii place să audă diverse nuanţe ale vocii şi le va da un inteles. Cărţile trebuie să fie printre primele jucarii ale unui copil mic. Dacă îi arăţi imagini sau îi citeşti când îl ţii în braţe, bebeluşul va primi nu numai o porţie de cunoaştere, ci şi toată dragostea ta, indispensabilă pentru dezvoltarea a ceea ce specialiştii numesc inteligenţă emoţională.
  • Deseneaza-i...Cercetările arată că micuţii iubesc contrastul alb-negru. Incearcă nişte desene făcute din alăturarea unor pătrate, romburi sau cercuri cu o carioca neagra sau, pur şi simpu, conturează trei bile negre mari dispuse pe un rând şi trei pe un alt rând. Care este beneficiul? Asemenea imagini îi măresc capacitatea de concentrare si atenţia si il scot din monotonie.
  • Vorbeşte inteligent cu bebe, fără să te prosteşti stalcind cuvintele. Foloseşte multe cuvinte şi expresii noi.
  • Încurajează-l să te imite. Copilul îşi analizează ambii părinţi şi de timpuriu încearcă să te imite expresii sau să redea sunete.
  • Da-i multe lucruri de explorat (pune plante, tablouri, desene, obiecte puternic colorate).
  • Cumpara-i jucarii educative. Ele ii dezvoltă abilităţile copilului mic şi-i pun creierul în mişcare. Jucăriile de pus pe jos sau deasupra patului, de care sunt agăţate diverse lucruri care se învârtesc, sau de care poate să tragă, îi dezvoltă îndemânarea şi îl învaţă formele şi culorile. Jucării care să îl înveţe reactia cauza-efect: cu butoane, prin a căror apăsare apare o figurină sau se mişcă ceva pe un ecran. Jucarii cu oglinzi din plastic: bebe invata sa se recunoasca in oglinda.
  • Pune-i melodii pentru copii si desene animate. Miscarea si culorile il vor stimula sa inteleaga ce se petrece acolo.
  • Pune-i muzica clasica:  Mozart, Beethoven, Vivaldi. Ajuta la linistirea creierului si la dezvoltarea sinapselor.

Dupa ce toate acestea au fost facute la ce trebuie sa ne asteptam ? 

Trebuie sa stim faptul ca specialiştii sustin ca un părinte contribuie direct cu doar 25% la dezvoltarea gandirii si inteligentei copilului sau.

 Restul tine de mediul in care traieste, de starea socio-economica a familiei, de starea de sanatate a copilului, de anturajul pe care si-l alege si nu in ultimul rand, de inzestrarea genetica. 

Categoric cei 25 % trebuie castigati. Insa daca realizam in timp ca totusi copilul nostru nu este atat de stralucit la invatatura, nu trebuie sa-l certam si nici sa il judecam prea aspru. Trebuie sa intelegem ca fiecare individ are structura creierului diferita. Unii oameni sunt inzestrati cu inteligenta matematica, altii cu inteligenta emotionala... Unii au memorie foarte buna dar sunt incapabili sa aplice in viata notiunile acumulate. Unii au gandire logica si sunt matematicieni, altii sunt artisti. Unii au atentie distributiva, altii nu... 

Fiecare om este diferit si cu siguranta copilul tau are puntul lui forte chiar daca nu ii place matematica. Singurul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa descoperim punctul forte al copilului nostru si sa-l dezvoltam in favoarea lui. Acest lucru se face in timp, cu multa rabdare si in primul rand cu multa multa Dragoste.
 Daca are dragostea noastra, copilul se va dezvolta armonios in directia pe care creierul sau i-o dicteaza si va face multi bani din asta. 

Vei produce bani cu meseria care iti place...Nu cu meseria banoasa...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu