luni, 25 noiembrie 2013

Alaptarea si implicatiile psihologice in relatia mama-copil si in viata de cuplu


      Alaptarea bebelusului este cel mai bun lucru pe care il poate face o mama pentru copilul ei. 


      Cu totii stim deja in urma diferitelor campanii de promovare a alaptarii ca laptele matern este cel mai bun pentru bebelus. Acesta contine toti nutrientii necesari unei dezvoltari armonioase precum si anticorpi materni care il pazesc pe bebelus de boli pe perioada alaptarii. 

      De aceea pediatria recomanda alapatarea pe o perioada cat mai lunga, pana la intarcarea naturala. Intarcarea trebuie sa se faca treptat pentru ca bebelusul sa suporte mult mai usor aceasta ,,ruptura,, iar mama sa evite durerile insuportabile din timpul ablactarii precum si complicatiile care pot aparea: mastite sau abcese mamare, depresia ablactarii datorata sentimentului de invinovatire (mama cand vede copilul ca plange dupa san se invinovateste spunand ca totusi poate era bine sa-l mai alapteze o vreme).

      Am auzit de cazuri ale unor mamici care au intrat in depresie postnatala invocand faptul ca se simt izolate de societate din cauza alaptarii.
 Ce-i drept, trebuie sa recunoastem ca traim intr-o societate in care alaptatul in public nu este foarte tolerat. Mamicile se simt dupa nastere condamnate brusc la izolare.
 Sansa de a iesi in oras sau de a admira natura la brat cu sotul scad mult in primele luni de viata a bebelusului mai ales daca anotimpul nu este unul prielnic...
In acest caz, mamica trebuie sa consulte un psiholog si un consultant in alaptare si in urma discutiilor cu acestia sa ia decizia cea mai buna pentru ea si puiul ei.

      Daca mama se simte in continuare depresiva si folosita de bebelus, si nu isi poate schimba acesta conceptie sub nici o forma, cel mai probabil alaptarea va trebui intrerupta...Pentru ca aceasta nu se mai numeste alaptare. Se numeste tortura petru mama si stres pentru bebelus pe care mama i-l va transmite prin laptic.

 Daca mama se razgandeste sau daca dupa intreruperea alaptarii dezvolta sentimente de invinovatire exista posibilitatea relactarii ( inducerea lactatiei medicamentos ) si alaptarea se poate relua.

       Alaptarea creeaza o stransa legatura emotionala intre mama si copil care este cu atat mai greu de rupt cu cat alaptarea a fost mai indelungata.

Si atunci cum facem? E bine sa alaptam dar cu cat alaptam mai mult e mai greu sa intrerupem...

Am vazut mame care si-au alaptat copiii pana la 3-4 ani... Am vazut mame care, la venirea pe lume a celui de-al doilea copil alaptau in tandem ( alaptau ambii copilasi desi diferenta de varsta era destul de mare ca nu cumva bebelusul cel mare sa fie gelos ). Am vazut mame care au inceput munca si veneau la serviciu cu ochii crapati de somn pentru ca toata noaptea bebe se autoservea cu laptic.

Si intreb...Alaptarea asta prelungita nu cumva este gresit inteleasa?

       In urma discutiei cu o domnisoara Psiholog am inteles ca alaptarea este indicata pana la varsta la care copilul nu poate avea amintiri legate de acest act deoarece exista riscul ca in subconstient, un baietel de exemplu, sa dezvolte un alt fel de sentimente pentru mama lui. 

Se dezvolta o legatura mult prea stransa, anormal de stransa, intre mama si baietel iar la maturitate va rezulta acel Barbat Mamos care nu se poate muta cu prietena lui pentru ca nu-si poate parasi mama... Mai mult de atat poate avea grave probleme de realationare cu sexul opus si cu greu se va casatori...
In aceeasi situatie, la fetitele care au amintiri legate de alaptare poate sa incolteasca in subconstient iddea inocenta ca a se saruta cu o fata nu e un lucru atat de grav... Se pot intalni chiar probleme in alegerea orientarii sexuale si de identitate sexuala. 

Repet, informatiile sunt de la psiholog insa m-au facut sa imi pun un mare semn de intrebare. 

Acum sa vedem cum stam cu relatia de cuplu...

       Este bine sa alaptam din toate punctele de vedere?
 Da... In cazul in care sotul este de acord cu acest lucru si nu se arata in nici un fel deranjat de alaptarea noastra.

De ce pun problema astfel?

       Pentru ca tot din punct de vedere psihologic taticul trece printr-o perioada grea. Sotia lui frumoasa, muza lui, visul lui de-o viata si universul sau erotic a trecut prin 9 luni de sarcina. Aceste 9 luni au transformat-o mult...dar inca o iubeste, poate chiar mai mult ...pentru ca este constient ca iubita lui a adus pe lume rodul iubirii lor... Dupa nastere taticul asteapta ca lucrurile sa reintre in normal, insa mai are de asteptat sa treaca perioada de lehuzie si furtuna emotionala a mamei datorata fluctuatiilor hormonale. Mama adesea este irascibila, toate lucrurile merg prost si de toate relele este vinovat taticul :)

       In fine,in timp ce toate acestea se petrec, incepe alaptarea. Lungul drum al alaptarii...
Ei bine, pe parcursul acestui lung drum s-ar putea ca taticul sa-si piarda rabdarea. Drept va spun ca este un erou, pentru ca multi tatici isi pierd rapdarea si mai devreme..poate chiar din timpul sarcinii (dar asta este alta problema). :)

       Sotul tau este tatic dar este in acelasi timp sotul tau. Sotul tau iti vede sanii ca pe partile erotice ale trupului tau care candva i-au apartinut si e posibil sa le vrea inapoi. Unii tatici se pot prezenta la psiholog cu aceasta problema. In sufletul lor se da o lupta... El acum isi vede sotia, nu ca pe iubita lui de alta data, ci ca pe mama copilului sau
Multi tatici pentru a rezolva acest conflict interior isi roaga sotia sau ii induc cu subtilitate ideea ca totusi alaptarea ar trebui sa inceteze. 

Si ce facem atunci ? Caci noi stim si mereu ni se spune ca Alaptarea e cea mai buna dintre toate lucrurile pamantului. Daca decidem sa continuam alaptarea, cum probabil ca multe mamici sunt tentate, e posibil sa amplificam conflictul interior al taticului si sa rasfangem efectele asupra vietii de cuplu. 

Taticul se simte exclus, incepe sa creada ca nu-l mai iubim si ca a fost doar un obiect in viata noastra pe care l-am folosit sa facem un copil. Si nu e drept...

O sa avem un copil atasat de mama lui (poate prea atasat), un copil cu o imunitate buna, un copil grasun, un copil minunat...care insa va avea ocazia sa asiste la certuri violente intre parintii lui si va avea incet, incet o mama trista, care plange si-i va transmite si lui nelinistea ei. Sa va simti instabil si nu se va putea integra corespunzator intr-o astfel de familie. 

       De accea va spun: 
Alaptarea este foarte buna...extrem de buna, in limita pozibilitatilor fizice si psihice de care dispune familia sa. (nu doar mamica ci si taticul ). In cazul in care apar probleme adresati-va unui specialist in psihologia de cuplu sau vorbiti cu un consultatnt in alaptare.

Niciodata extremele nu au adus prea mult bine...




21 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) 1.Sindromul Oedip apare la toti copiii, este normal, iar depasirea lui depinde de multi factori, neavand nici o legatura cu alaptatul.2.Viata sexuala si relatia de cuplu nu este intrerupta datorita alaptatului. imi puteti oferi si studii care sustin ceea ce ati scris despre relatia de cuplu si alaptarea si despre dezvoltarea copiilor si alaptare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine a pomenit de Complexul lui Oedip? Si nu e adevarat! Acest complex nu apare la toti copii! Sub nici o forma! E ca si cum ai afirma ca orice copil trece prin "bolile copilariei", dar nu e asa! Nu orice copil trece prin Complexul lui Oedip, iar acest complex se refera la "emasculinizare", nici intr-un caz la "atasament excesiv". Da, este adevarat ca un copil-baiat alaptat pe o perioada mai indelungata de timp are premise mai multe pentru a deveni "un barbat mamos", dar si un copil nascut iarna are toate premisele pentru a avea deficiente de vit D3 in primele luni de viata. Cam aceleasi sanse sunt in ambele cazuri. Un singur factor nu poate produce o schimbare radicala de personalitate, ci imbinarea mai multor factori perturbatori poate duce la acest lucru. Ca exemplu: in cazul unui copil de 4 ani, baiat, alaptarea nu ii face rau; daca insa pe langa alaptare, mai adaugam si alti factori, cum ar fi co-sleeping, depresie post-natala netratata, neintelegeri familiale, lipsa vietii sexuale intre cei doi parinti, lipsa socializarii (in cazul mamei) si alti factori perturbatori, atunci pot afecta copilul-baiat si ii pot schimba perceptiile privind viata sexuala (la maturitate) prin faptul ca mama va avea tendinta de a inlocui nevoile sexuale si sociale si isi va inlocui sotul si prietenii cu copilul-baiat; astfel, copilul va deveni, in subconstientul mamei, "partenerul de viata"; copilul nu va fi capabil sa treaca pestre aceasta forma de "dragoste" primita, si nu va putea forma alte relatii. Daca insa exista un ehilibru intre viata de cuplu dintre parinti, exista intelegere si amandoi impartasesc aceleasi principii de viata, daca copilul-baiat nu este neglijat din alte puncte de vedere si nu ii sunt neglijate nevoile, atunci, alaptatul reprezinta nu numai sanatate fizica, ci si sanatate spirituala si educatie! Chiar daca se practica co-sleeping-ul, mama si copilul-baiat pot avea o relatie normala, cu toate beneficiile unei relatii psihice sanatoase. Alaptarea pe termen lung are foarte multe alunecusuri, dar per ansamblu, in combinatie cu co-sleeping, ofera copilului stabilitate psihologica, neuro-psihiatrica si emotionala si are toate premisele de a conduce la o personalitate echilibrata! Complexul lui Oedip (ca tot s-a pomenit) se poate dezvolta la acei copii-baieti carora nu le sunt satisfacute nevoile "la cerere"; aceste nevoi se vor transforma in frustrari, iar acestea, devenite frustrari, vor manifesta in scurt timp, fie violent (prin iesiri in plin mall, cand copilul se arunca pe jos ca "vrea", iar mama, in esuarea ei totala ca parinte, nu poate sa ii explice copilului frumos ca "nu are nevoie" sau "nu se poate", ci il trage de o mana si ii arde o palma zdravana la fund, ca sa il "educe"), fie empatic (ii va fi mila de cei ce sunt tratati ca el; la maturitate isi va gasi echilibrul departe de "exemplul matern/patern"), fie va dezvolta un conflict de personalitate (complexul Oedip e doar unul din ele). Si uite asa, intarcand copilul, lasandu-l "sa-si faca plamanii", ignorand nevoile lui, se va "naste" o personalitate muuuult mai devianta decat acel copil-baiat de 4 ani alaptat! Dar e mai usor sa il ataci pe cel ce incearca sa fie normal, natural si echilibrat, decat sa recunosti ca ceea ce sustii este total gresit! Eu as mai revizui informatia inainte de a o posta pe blogul personal! Acest articol este doar unul, dar din cate am observat, sunt cam multe articolele de tot rasul! Sincer! Mai documenteaza-te si eventual, fa un copil si alapteaza-l, ca sa observi si tu beneficiile! ;)

      Ștergere
    2. Arata-mi te rog un singur citat din articolul meu in care am zis ca alaptarea ,,este singurul element,, care duce la Complexul Oedip... Si pentru conustintele tale, te anunt ca am un copil pe care l-am alaptat. :)

      Ștergere
    3. Draga mea, in primul rand observatiile mele cu privire la Complexul lui Oedip se refereau la comentariul de mai sus, in care cineva sustinea ca, citez: "Sindromul Oedip apare la toti copiii, este normal, iar depasirea lui depinde de multi factori, neavand nici o legatura cu alaptatul". Apoi am continuat, spre rusinea mea, in acelasi comentariu, sa iti analizez compozitia articolului si sa iti sugerez sa te reprofilezi, pentru ca nu ai nici macar o tentativa de a te apropia de realitate! Si pentru ca tot m-ai starnit si n-ai acceptat un sfat venit benevol si demn, iti voi enumera cateva aspecte ce nu reflecta realitatea:
      1. "Am auzit de cazuri ale unor mamici care au intrat in depresie postnatala invocand faptul ca se simt izolate de societate din cauza alaptarii." - pe bune? Si au vorbit cu tine, deschis despre acest subiect? Ai fi surprinsa, probabil, sa afli ca multe mame nici nu observa ca se afla intr-unul din stadiile depresiei postnatale ;) mai ales cand este vorba de o forma usoara; si multe dintre ele depasesc "momentul" cu brio, fara ajutor si fara sa fi observat existenta SPN...
      2. "Ce-i drept, trebuie sa recunoastem ca traim intr-o societate in care alaptatul in public nu este foarte tolerat. Mamicile se simt dupa nastere condamnate brusc la izolare. - as tine sa te contrazic din toata fiinta mea! Pe bune, nu traim pe Marte, si nici intr-un caz nu traim in public! Toata dragostea si tandretea alaptarii se desfasoara in cadru intim, intre membrii familiei! Ceea ce vezi tu pe strada, reprezinta mici franturi ale alaptarii si de cele mai multe ori, acele mamici au Sindromul "durerii in fund fata de ce cred cei din jur", care s-ar explica prin manifestarea simultana a "ii ofer copilului meu dragostea, afectiunea si hrana necesara unei dezvoltari frumoase si armonioase" si "de cele mai multe ori nici nu observ ca sunt privita, pentru ca ma uit atent la grimasele puiului meu in timp ce adoarme la san" si, inevitabilul, "ma doare in cot de ce cred altii, copilul meu e mai important!"
      3. "Sansa de a iesi in oras sau de a admira natura la brat cu sotul scad mult in primele luni de viata a bebelusului mai ales daca anotimpul nu este unul prielnic... " - deloc adevarat! Din contra, anotimpul si natura poate fi admirata muuuuult mai frumos cu un tanc de 5 kilograme agatat de gatul mamei ;) Dar cred ca nu stii despre ce vorbesc, pentru ca sistemul tau de purtare al bebelusului se chema carut, iar privirea ta era purtata mereu in jos ;) Eee, inconvenientul de a nu-ti purta copilul ;) in loc sa te uiti in jur si sa admiri natura, te uiti mereu in jos, ca o mama grijulie...
      4. In acest caz, mamica trebuie sa consulte un psiholog si un consultant in alaptare si in urma discutiilor cu acestia sa ia decizia cea mai buna pentru ea si puiul ei." - Adica toate mamicile care isi doresc sa alapteze trebuie sa faca rand deschis la psiholog ca sa primeasca "avizul"? Scuza-ma, ai spus ca ai alaptat... sa inteleg ca ai fost si tu la o astfel de coada? Cam cum sa desfasoara? Daca vrei sa ne povestesti, bineinteles. Sau nu ai fost? Pai deja e ipocrizie, zici una, sustii alta si faci orice altceva...

      Ștergere
    4. 5. Daca mama se simte in continuare depresiva si folosita de bebelus, si nu isi poate schimba acesta conceptie sub nici o forma, cel mai probabil alaptarea va trebui intrerupta...Pentru ca aceasta nu se mai numeste alaptare. Se numeste tortura petru mama si stres pentru bebelus pe care mama i-l va transmite prin laptic. - Multumesc, dar este total gresita abordarea. Pe bune, de unde iei chestiile astea? Depresia nu se vindeca prin eliminarea elementului depresiv, ci prin ajutarea, indrumarea si incurajarea clientului spre a intelege de ce, cum si in ce mod il influenteaza. Fuck, pe bune? Tie ti-a recomandat cineva intr-o sedinta de terapie sa renunti la factorul depresiv? Atentie, nu vorbim de un factor abuziv, ci de unul natural! Fereasca Dumnezeu, cine vine cu ideile astea? Scuza-ma dar sunt total GRESITE, iar in loc sa duca la disparitia stresului si a drepresiei, duc la inlaturarea momentana a factorilor depresivi, iar acest lucru duce la o multitudine de alte complexe si sindromuri psihologice si, inevitabil, la o noa depresie. Daca cine drag tie a primit acest sfat de la un psiholog, iarta-ma, dar trebuie neaparat sa schimbi specialistul! Atentie, oameni buni, alaptatul nu este o forma de abuz, ci un factor natural ce trebuie depasit prin metode naturale! E ca si cum tu ai fi complexata de faptul ca nu esti soare, iar psihologul tau "specialist" ti-ar recomanda sa eviti soarele :))) Pe bune, crede-ma, e aberant, dar continui sa citesc...
      6. Daca mama se razgandeste sau daca dupa intreruperea alaptarii dezvolta sentimente de invinovatire exista posibilitatea relactarii ( inducerea lactatiei medicamentos ) si alaptarea se poate relua. - Pe bune? Se razgandeste? Adica, si-a dat seama dintr-o data ca nu ii mai creeaza stari depresive? Sau cum se "razgandeste"?
      7. Si atunci cum facem? E bine sa alaptam dar cu cat alaptam mai mult e mai greu sa intrerupem... - asta e un mit atat de FALS! Dar las "colegele" mele de alaptare sa te informeze ;)
      8. Am vazut mame care si-au alaptat copiii pana la 3-4 ani... Am vazut mame care, la venirea pe lume a celui de-al doilea copil alaptau in tandem ( alaptau ambii copilasi desi diferenta de varsta era destul de mare ca nu cumva bebelusul cel mare sa fie gelos ). Am vazut mame care au inceput munca si veneau la serviciu cu ochii crapati de somn pentru ca toata noaptea bebe se autoservea cu laptic. - Tandemul nu se practica pentru a nu-l face gelos pe cel dintai copil :) Imi pare rau sa-ti spulber ideile, dar alaptatul primului copil, pur si simplu, continua odata cu alaptarea celui de-al doilea copil ;)

      Ștergere
    5. 9. n urma discutiei cu o domnisoara Psiholog am inteles ca alaptarea este indicata pana la varsta la care copilul nu poate avea amintiri legate de acest act deoarece exista riscul ca in subconstient, un baietel de exemplu, sa dezvolte un alt fel de sentimente pentru mama lui. - asa este! Copilul baiat poate dezvolta sentimente care pot avea repercursiuni la varsta adulta, in viata lui sexuala. Dar (zi sincer ca te asteptai), daca alaptarea este intr-un echilibru perfect cu atentia acordata nevoilor copilului-baiat, cu o viata sexuala echilibrata, cu o fericire constanta si frustrari minime, cu o intelegere in viata de cuplu pe toate planurile si un psihic sanatos si echilibrat (intretinut de cele enumerate mai inainte), atunci alaptarea nu influenteaza negativ viata sexuala a viitorului baiat ;) Adica acel baiat va trai cu amintirea alaptarii, care ii va crea o stabilitate psihica si emotionala la un nivel echilibrat si natural, iar el va avea tendinta de a pretui partenera si de a-i oferi satisfacerea nevoilor si atentia primita in copilarie; iar la nivelul de parinte, va transmite mai departe valorile primite... dar stai, noi femeile nu vrem barbati statornici, iubitori, atenti si iubitori cu copii... ma scuzi, noi vrem niste brute frustrate, crescute din topor, care sa ne considere niste masini sexuale pregatite mereu pentru a si-o trage, iar copchii niste saci de mizerie ce trebuie spalati si educati EXCLUSIV de mama!... Off, imi pare rau ca inca consider ca putem schimba ceva la viitorul nostru lucrand putin la propria mentalitate....
      10. Se dezvolta o legatura mult prea stransa, anormal de stransa, intre mama si baietel iar la maturitate va rezulta acel Barbat Mamos care nu se poate muta cu prietena lui pentru ca nu-si poate parasi mama... Mai mult de atat poate avea grave probleme de realationare cu sexul opus si cu greu se va casatori... - nu mai transcriu inca o data ce am scris in comentariul anterior.... Aici sustineai tu ca alaptarea asta prelungita produce ceva nasol, dar nu, nu e Complexul lui Oedip. Acest Complex nu are legatura cu cele relatate, dar a fost interpretat gresit de mamica de mai sus...
      11. In aceeasi situatie, la fetitele care au amintiri legate de alaptare poate sa incolteasca in subconstient iddea inocenta ca a se saruta cu o fata nu e un lucru atat de grav... Se pot intalni chiar probleme in alegerea orientarii sexuale si de identitate sexuala. - Gresit! Legatura stabilita intre mama echilibrata si fetita alaptata tardiv se va rupe foarte greu; legatura emotionala este greu de descris; mai stii acele momente in care iti curgeau sanii inainte ca bebe sa schiteze primul semn de foame? Eei, imagineaza-ti-l la un nivel mai mare ;) Aceste fete au o incredere in propria persoana care ar putea darama imperii ;) Sa nu uiti asta niciodata ;) Aceasta incredere se cladeste treptat, se alimenteaza in timp, pana la maturitate si apoi se transmite mai departe ;)

      Ștergere
    6. 12. Repet, informatiile sunt de la psiholog insa m-au facut sa imi pun un mare semn de intrebare. - draga mea, tind sa cred ca parerile tale se schimba imediat ce cineva iti flutura o diploma prin fata ochilor... pacat, pentru ca asa este manipulata opinia publica... foarte pacat!
      13. Este bine sa alaptam din toate punctele de vedere?
      Da... In cazul in care sotul este de acord cu acest lucru si nu se arata in nici un fel deranjat de alaptarea noastra. - sunt de acord, dar pot sa te completez? :D Sotul va fi de acord daca sotia isi gaseste timp pentru a-l informa ;) Asta in cazul in care..... stii tu, treaba cu dragostea de mama :D
      14. Pentru ca tot din punct de vedere psihologic taticul trece printr-o perioada grea. Sotia lui frumoasa, muza lui, visul lui de-o viata si universul sau erotic a trecut prin 9 luni de sarcina. Aceste 9 luni au transformat-o mult...dar inca o iubeste, poate chiar mai mult ...pentru ca este constient ca iubita lui a adus pe lume rodul iubirii lor... Dupa nastere taticul asteapta ca lucrurile sa reintre in normal, insa mai are de asteptat sa treaca perioada de lehuzie si furtuna emotionala a mamei datorata fluctuatiilor hormonale. Mama adesea este irascibila, toate lucrurile merg prost si de toate relele este vinovat taticul :) - draga mea, din nou te contrazic.... Poate sunt eu defecta sau doar al naibii de norocoasa! Sotul meu a fost primul care a sarit in sus de fericire si primul care a acceptat schimbarea din prima zi :) Off, viata noastra sexuala nu s-a schimbat prea mult :) Pur si simplu eram rupti de oboseala ca sa mai putem presta ceva :)) A fost greu, dar cand ne-am "invatat" si ne-am pus pe picioare (al naibii, s-a intamplat aproape in acelasi timp), totul a revenit la normal, si sexul, si plimbarile, si atingerile tandre, si tot. Sa mai zic ca sotul meu schimba pampersi si in ziua de azi? Sa mai zic ca A ALES sa ramana cu puiul nostru acasa ca sa recupereze cele 2 luni cat am stat eu in maternitate cu fata? Nu are rost, ai dreptate, masculii sunt central universului si trebuie sa dam la o parte “bucata aia de carne” ce tocmai a parasit pantecele nostru si sa le oferim “zeilor” teritoriul mult dorit: sanii. Mi se pare absurd! Oare chiar atat de egocentristi sa fie masculii astia? Sau poate n-au avut parte de lapticul mamei lor in copilarie, iar acum incearca sa compenseze "bunul pierdut". Ia intreab-o putin pe d-ra psiholog, poate iti explica ea care e treaba cu "nevoile nesatisfacute in copilarie" si care sunt repercursiunile pe termen lung ;) Ia incearca sa incepi de aici, sa vezi ca in ecuatia articolului tau, nu alaptatul copilului e problema, ci parintele care nu accepta schimbarea, parintele care inca nu accepta ca un bebelus trebuie si are nevoie sa i se acorde timp, efort si atentie! Deci, intelegi cam unde e marea problema sociala-psihologica?
      Concluzionand, in esenta articolului tau, ai subliniat niste afirmatii cat se poate de false!
      PS. 1.... citind mai jos, raspunsul tau acordat unei impatimite ale alaptarii, am inteles ca esti medic de familie... deci stii cat de mult valoreaza imunitatea unui copil, nu? Doar ca ti-ai pierde painea daca toti copii ar avea imunitate crescuta, nu? ;)
      PS.2. Revin pentru restul articolului, nu scapi asa usor! ;) Nu am avut timp astazi sa ma "etalez" pe cat am simtit nevoia....

      Ștergere
    7. PS.3. Apreciez ca vrei sa imparti castigurile cu draga ta colega, d-ra psiholog, dar.... imi pare rau ca ti-ai pierdut 2-3 cliente din psihologiei generale.... Sa nu faci greseala sa dai numele colegei, ca pierde si ea putinii clienti care.... aah, nu, sigur nu profeseaza inca :) Simt asta! :) Poti sa ma contrazici, dar se simte, stai linistita!

      Ștergere
    8. :))))))) Doamne cat am mai ras... Ma doare burta de ras..obrajii ma dor..nu mai pot...opreste-te...:)))) Nu inteleg cine te crezi tu draga mea dar vad ca vrei sa lasi impesia ca le stii pe toate. Vad ca ai studiat medicina, psihologia, sociologia, sexologia... :)))))))) Doamne..nu am mai vazut un geniu ca tine...Tragi concluziile pe care le vrei tu si fabulezi kilometri in sir pe seama lor. Cred ca pe langa multele stiinte pe care le-ai studiat ai citit si multe basme cu feti frumosi si zane pt ca ai multa fabulatie in creier. Ma bucur pentru tine si barbatul tau ca v-ati descuracat asa de bine ! Dar trebuie sa intelegi ca nu toti barbatii sunt ca el. Sau e prea greu de inteles pentru un cap de cal cu capastru care vede numai intr-o directie ?

      Aaaa..Imi pierd eu clientii si doamna psiholog? Nu pot sa cred ce griji ai tu... :))) Apai draga mea, clientii ca tine ii trimit direct la psihiatrie : se numeste ideatie deliranta de grandoare (tulburare afectiva bipolara - episod maniacal). Mi-e mila de sotul si copilul tau... Ma intreb daca tu iti duci copilul la doctor ? Sau nu e nevoie pt ca tu alaptezi? Sau cati pediatri ai schimbat pana acum?.. Pt ca vad ca tu esti cel mai bun doctor si psiholog din lume.

      Ștergere
  4. idiotenii mai mari nu am vazut ! stergeti articolul ca sunt multe fete cu capacitati intelectuale reduse....ca sa nu mai spunem si de barbati idioti care or sa le ia in serios....iar psihologul cu care ai vorbit are el nevoie urgenta de cateva sedinte de terapie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vad ca singurul lucru pe care stiti sa-l faceti cel mai bine este sa jigniti... Atat femeile reduse, cat si barbatii idioti... De aceea am sa va dau un singur raspuns: Relaxati-va, alaptati, iubiti-va sotul daca aveti. :) Succes !

      Ștergere
  5. 1. Intarcare naturala inseama intarcarea din initiativa bebelusului, nu a mamei, deci atunci cand nu mai vrea el sa suga, in mod treptat intr-adevar;
    2. Alaptarea in public este o problema pentru ca deranjeaza relatia copil-mama-san. Sanul a fost pervertit si e vazut ca ceva sexual, iar folosirea de catre un copil a unui obiect sexual deranjeaza. O mama inteligenta si iubitoare insa, poate sa treaca peste aceste derapaje ale societatii de astazi.
    3. Mamicile nu trebuie sa stea in casa, din contra, aerul si plimbarile ii vor face bine atat ei cat mai ales bebelusului (cu atat mai mult daca va fi purtat intr-un sistem de purtare ergonomic);
    4. Daca mama se simte depresiva si folosita de bebelus, cel mai probabil sufera de depresie postnatala si ar fi bine sa-si rezolve problema fara a-l afecta si pe bebe, altfel acest lucru ii va adanci si mai mult depresia si vinovatia ca ii face rau propriului copil. Deci, ar fi bine sa NU inceteze alaptarea;
    5. Alaptarea creeaza o stransa legatura emotionala intre mama si copil pe care nu vad de ce ti-ai dori sa o rupi? E cel mai minunat si simplu dar pe care ti l-a facut natura.
    6. Domnisoara psiholog banuiesc ca nu are copii? Ar fi interesant sa vedem pe ce se bazeaza cand spune ceea ce spune.
    7. Ai grija la relatia alaptare-sexualitate, imi pare rau ca le amesteci atat de rau, este efectul societatii actuale de care am vorbit mai sus. Dupa atatea milioane de ani in care copiii au fost alaptati pana la intarcare naturala (apropos – asta e undeva intre 4-7 ani, fyi), si lumea nu a fost plina doar de barbate mamosi si cu probleme de relationare (altfel nu am fi fost aici, unde suntem azi), de ce ne-am inchipui acum ca se va intampla asa? Din nou, efectele societatii actuale.
    8. Oh, deci homosexualitate (la femei) isi are sorgintea in alaptare? Sau mai degraba mergi pe ideea de pedofilie (mama-fiica) ca effect al alaptarii? Hmmm, e cam de rasu-plansu..
    9. Relatia de cuplu! Problema este ca sanul trebuie sa joace doua roluri- obiect sexual si sursa de hrana pentru bebe. Sa stii ca sunt barbate care nu au o problema (chiar sunt), si sunt unii care au o problema. La fel cum sunt barbate care au o problema cu faptul ca femeia e insarcinata si altii care nu au aceasta problema, fac sex si in a 9-a luna de sarcina. Asta nu inseamna ca nu mai ramanem insarcinate pt ca ii deranjeaza pe tatici la sex, nu? Viata cu bebe nu mai e la fel ca inainte si nu e de vina nici alaptarea si nici bebe, asa e viata, iar tati trebuie sa se adapteze si el asa cum o face si mami, sau el e protejat?
    10. Ultima observatie: vorbesti din propria experienta, insa sa stii ca sunt multe femei care au trait cu totul altfel aceasta experienta, daca esti curioasa s-ar putea sa-ti foloseasca sa le cunosti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cel mai mult mi-a placut comentariul tau, deoarece a fost punctual, ordonat si fara jigniri.

    De accea am sa raspund tot la fel:

    1. Am zis eu altceva ?
    2.Sunt perfect de acord...Insa unele mame nu pot sa treaca peste aceste derapaje ale societatii. Am sa scriu si un articol despre metode de alaptare discreta.
    3.Sunt de acord cu tine, mai greu insa iarna cand bebe este mic si pediatrul recomanda sa nu-l duci nici in Mall-uri sau locuri aglomerate... M-am referit aici insa mai mult la timpul pentru o iesire la o plimbare romantica doar intre mamica si tatic. Poti chema o bunica, o bona... dar de cate ori ?
    4. Da, mama poate are depresie postnatala. Insa Depresia postnatala poate dura cateva zile sau se poate croniciza. Ce ne facem cu o depresie cronica in care terapia psihilogica este de durata iar terapia medicamentoasa se elimina in laptele matern ? Sunt unele medicamente antidepresive mai noi (inhibitori ai racaptarii serotoninei) care nu se elimina in lapte ...dar nu toate dpresiile raspund la ele si adesea este novoie de terapie combinata: antidepresive... anxiolitice benzodiazepine ?
    5. Asa este. Alaptarea este cel mai frumos lucru pe care l-a dat natura unei femei. Dar trebuie sa recunoastem ca sunt femei care nu vor sa alapteze. Din comoditate sau din cauza unor boli pe care le au. Ele vor sa rupa aceasta ,,legatura,, si este dreptul lor.
    6. Intr-adevar domnisoara psiholog nu are copil, dar este acreditata si lucreaza preponderent cu copii.
    7. Eu stiu ca in trecut, din cauza inexistentei mijloacelor de contraceptie femeile ramaneau gravide foarte des. Se stie azi ca alaptarea in timpul sarcinii nu este contraindicata, insa atunci nu se stia prea bine... Cei mai multi bebelusi erau intarcati.
    8. Nu a pomenit nimeni de pedofilie intre mama si fiica. Ai imaginatie... :)
    9. Nu am spus nicaieri ca toti barbatii au o problema cu sarcina si alaptarea. Nu am spus nicaieri ca este normal ca barbatul sa intre in conflict cu copilul. Am zis ,,unii tatici,, Dar cu toate acestea este bine cunoscut ,,sindromul taticului gelos,,
    10. Vorbesc din experienta mea cam 20 % din acest articol( sunt mamica si am alaptat). 30 % discutia cu psihologul. Restul sunt cazuri pe care mi le-au povestit unele mamici (discutii cu sotii lor). Dar nicaieri nu am generalizat. Niciodata nu am afirmat ca este un sindrom general acest ,,tatic gelos,, .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1....
      2. Vai, te rog eu, nu mai scrie si altceva, ca ne ajunge
      3. De plimbare in 3 n-ai auzit? E mai romantic ;) Bebe in wrap, parintii de manuta....
      4. :) Offf, noroc ca n-ai studii de psihiatrie si-sau psihologie, ca ai intelege cat de mult gresesti prin comentariul acesta... Fiecare cu competentele lui, ce-i drept...
      5. Probleme psihologice de acceptare a sinelui....
      6. Sigur nu lucreaza pe postul de psiholog cu acei copii.... SIGUR!
      7. Nu exista o majoritate de acea baricada...
      8. Si tu uneori :)
      9. Acei tatici au o problema care se trage, de cele mai multe ori, din copilarie si are stransa legatura cu nesatisfacerea nevoilor ;)
      10. Nasol..... deci studii concrete zero si "realitate" subiectiva....

      Ștergere
    2. 1....
      2. Esti libera sa nu citesti
      3. De sex in 3 nu ai auzit? cica e foarte romantic....
      4. Nu ofta... noroc ca ai tu ...
      5. In sfarsit un raspuns corect :)
      6. Sigur ca tu ghicesti in stele
      7. Raspuns evaziv..
      8. Multumesc frumos
      9. Sau au legatura cu nesatisfacerea actuala din cauza sotiilor inflexibile ( sa sa fiu finuta)
      10. Ai auzit vreodata de termenul ,,studiu de caz,, ?

      Ștergere
  7. 1. Tu ai spus: ”Intarcarea trebuie sa se faca treptat pentru ca bebelusul sa suporte mult mai usor aceasta ruptura” – tocmai aici e cheia: copilul nu simte ruptura pentru ca el este cel care decide astfel, intarcarea se produce treptat, intr-un interval de cateva luni (tot la dorinta copilului), timp in care copilul treptat-treptat nu mai doreste sa suga de la sanul mamei, ceva de genul mama a uitat cand copilul a dorit ultima data sa suga, insa ea ii ofera in continuare daca acesta cere. Este o dieferenta de la cer la pamant fata de ce ai spus tu.
    2. Asta inseamna ca trebuie sa normalizam alaptatul in public, nu sa-condamnam mamele la izolare, ceea ce sustii tu este ca este normal ca ele sa-si doreasca sa se izoleze, insa nu e asa, mai degraba trebuie sa militam pentru ca normalitatea sa fie alaptarea acolo unde isi doreste copilul, fie asta si in spatii publice, intr-o maniera naturala, care sa nu afecteze copilul (pentru mine, alaptarea “discreta” este un eufemism pentru alaptarea cu vinovatie si rusine).
    3. Nu, chiar si iarna trebuie scos copilul afara in fiecare zi, AFARA, nu in mall, si un copil purtat nu are de sa sufere de frig;
    4. La medicamente cred ca se ajunge in ultima instanta, depresia in primul rand se trateaza prin psihoterapie, prin dorinta mamei de a-si rezolva problemele..Din nou, nu vad de ce ar trebui sa renunte la alaptare? Tu sustii ca alaptarea devine ‘tortura”, ceea ce nu e adevrat.
    5. Corect, daca este dorinta lor nu este nicio problema, insa trebuie sa fie o decizie informata, si nu dezinformata de campanii de marketing si mituri propagate de minti inguste. Insa, din nou, contextul in care ai pus acest lucru este defectuos: “cu cat alaptam mai mult e mai greu sa intrerupem”, deci hai sa dam tzatza cu portia ca poate se obisnuieste copilul prea tare si nu mai putem sa ne oprim. Asta nu poate fi spre binele copilului!
    6. O fi acreditata, insa ceea ce spune despre alaptare si efectul asupra unui baiat nu este nici logic, nici de bun simt. Probabil a citit intr-o revista de psihologie de mana a doua. Sau poate doreste sa ne impartaseasca sursa?
    7. Poate vorbesti de ultimii 2-300 de ani? Eu vorbesc de 5-6 milioane de ani in care s-a format Homo Sapiens. Ultimii 200 de ani sunt marcati de schimbari majore ale societatii umane, inclusiv industrializarea si impactul sau asupra femeii, nevoia ca aceasta sa se reintoarca la munca cat mai repede…
    8. Cum ai ajuns la aceasta propozitie de la alaptare: “a se saruta cu o fata nu e un lucru atat de grav”, sunt tare curioasa cum e posibil sa spui asa ceva, daramite sa o pui si in scris??
    9. Poate exista si mamica geloasa, insa iarasi nu vad impedimentul in a alapta copilul???
    10. Se vede ca esti mamica, insa se vede si ca nu ai alaptat prea mult (vreo 2 luni??), probabil nu ai luptat pentru asta si ramas intr- o zi fara lapte. Si ai incercat sa te convingi singura ca nu e chiar asa de grav, copiii cresc si cu lapte artificial, si oricum alaptarea indelungata vine cu “probleme”, si mai da si probleme psihologice copiilor. TOTAL GRESIT. Ar fi trebuit sa cauti ajutor in alaptare, este extrem de important pentru copilul tau si rezultatele nealaptarii se vor vedea peste ani …

    RăspundețiȘtergere
  8. Barbati mamosi si dependenti devin cei care NU au fost alaptati suficient. O alta manifestare este tipul de "macho man", cel care are nevoie sa faca pe grozavul pentru a compensa un neajuns interior.

    O nevoie satisfacuta NU duce la probleme emotionale si de comportament. Este demonstrat ca acei copii alaptati cat au avut ei nevoie (chiar daca asta a insemnat chiar 3-4-5 ani), sunt mai independenti si mai siguri pe ei (!!). Este si logic sa fie asa, oameni buni.

    Ca sa fac o paralela edificatoare (ca tot se tragea pe aici o paralela intre sexualitate si alaptare - complet deplasata dar ma rog...), cum se manifesta un adult caruia nu ii sunt implinite dorintele sexuale? Il vedem detasat, linistit, sigur pe el, echilibrat emotional sau este tensionat, imprevizibil, labil emotional, nervos etc?? Si totusi ne asteptam ca un copil caruia i se limiteaza accesul la san si la caldura trupului mamei sa accepte cu seninatate si sa devina o fiinta completa, echilibrata etc.

    Cum dumnezeu ne asteptam sa crestem copii echilibrati si increzatori daca ii lipsim de unica lor sursa de siguranta, de atingerea si sanul mamei? Adica la un adult ne asteptam sa se manifeste distorsionat cand nu ii sunt implinite DORINTELE, dar de la un copil caruia nu ii sunt implinite NEVOILE elementare (alaptare extinsa, tinut in brate, dormit langa mama etc) ne asteptam sa fie zen si ne dam ochii peste cap daca nu este.

    Ca adult, cand plangi si ti-e greu, tot ce ti-ai dori e sa te tina cineva in brate si sa te ajute sa treci peste moment. Cand iubesti si esti intr-o relatie, imparti patul si somnul cu persoana iubita. Cand esti iubit, te astepi sa primesti dovezi fizice de afectiune.

    In schimb toate astea le sunt refuzate bebelusilor pe considerente aberante. Tu ai voie sa primesti alinare cand plangi, sa dormi cu persoana iubita, sa fii tinut in brate si alintat. Daca aplici acelasi tratament bebelusului, "se-nvata", "devine rasfatat/dependent". Adica o fiinta complet lipsita de aparare, care tot ce are pe lumea asta esti TU, care nu este capabila sa comunice prin vorbe si sa spuna ce o doare sau ce ar avea nevoie, care nu este capabila sa se miste si sa se deplaseze si depinde 100% de tine asa cum ar depinde un adult paralizat, ei bine fiinta asta trebuie tinuta la distanta si ii inventam reguli si limitari rigide ca nu cumva sa crestem un adult "dependent".

    Unde-i logica?

    Cat despre restul ideilor din articol, nu mai comentez... Dana Maria a spus foarte bine tot ce a spus.

    Iar "d-ra psiholog", cu tot respectul, ar trebui sa-si arunce diploma la gunoi.

    P.S. De consiliere psihologica ar avea nevoie taticii care se simt amenintati de monopolul bebelusului asupra femeii. O astfel de reactie din partea lor este cel mai bun exemplu de alaptare insuficienta in copilarie, asadar acolo sunt traume emotionale vechi care trebuie constientizate si rezolvate. Un barbat care ar fi primit lapte matern, afectiune si imbratisari suficiente de la propria mama nu ar avea de ce sa reactioneze asa, ba chiar dimpotriva: si-ar sustine partenera sa se ofere neconditionat bebelusului, numai in felul acesta vor creste un copil si un viitor adult independent si sanatos emotional.

    RăspundețiȘtergere
  9. Doamne ce-i aici... Atitia kilometri de comentarii... Nu inteleg care-i scopul... Pe cine vreti sa convingeti si de ce? Pe mine ? Pentru un lucru pe care il stiu ? :)) Sunteti asa de mici intr-o problema imensa... Asa de neintelese intr-o lume nedereapta... Vorbiti de alaptare ca de zei... Sunt medic de familie...iar la medicul de familie vin si femei care alapteaza 5 ani si femei care nu alapteaza deloc. Trebuie intelese toate, fiacare au motivele lor... La fel si ginecologul: ajuta la nasteri dar trebuie sa faca si avorturi cu toate ca stie ca nu e etic. Asa si eu, stiu ca nu e bine, dar daca o mama ma intreaba cum sa faca sa intarce copilul trebuie sa-i raspund fara sa o judec. Vorbiti de lucruri ideale si nu vreti sa intelegeti ca lumea in care traim nu e ideala. Cate femei credeti voi ca ati convins sa alapteze, din cele care iau Dostinex imediat dupa nastere, prin comentariile si jignirile aduse aici ? Sau din cele care fac avorturi ? Prin articolul meu nu am indemnat la nimic. Doar am relatat niste posibilitati, niste cazuri reale. Indemnul final a fost: ,,Vorbiti cu un psiholog sau cu un consultant in alaptare ! ,, Voi ce sunteti ?

    Acesta este ultimul comentariu pe care il postez la acest articol pentru ca am lucruri mult mai bune de facut. Succes la alaptat !

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce suntem noi? Noi suntem mame care au reusit sa alapteze, cazuri REALE ca se poate sa-ti alaptezu pruncul, in pofida piedicilor ce exista in societate (de la doctor, la sfaturi proaste in maternitate, la repudierea alaptatului in public). Si iti mai raspund la o intrebare: de ce ne-am luat din timpul nostru ca sa scriem aici - nu pentru informarea ta sau ca sa demonstram ceva, ci pentru ca exista atat de multa informatie de proasta calitate referitoare la alaptare, iar asta e una dintre cauzele ratei scazute de alaptare (mai ales in Romania, care este pe ULTIMUL loc in UE). Imi doresc ca blogul tau sa fie citit de cat mai putine mamici. Si daca totusi ajung aici si isi doresc sa alpateze, le invit sa caute grupul Alapteaza! pe FB, sau s acaute pe net: Alapteaza, kellymom.com sau nbci.ca al Dr Jack Newman. Multa bafta, Andreea Dana si tuturor cititorilor tai!

    RăspundețiȘtergere