Candidoza orala reprezinta dezvoltatrea la nivelul obrajilor, limbii si valului palatin (cerul gurii) a unei ciuperci numita Candida Albicans.
Se manifesta prin depuneri albicioase dantelate care apar destul de frecvent la bebelusul nou nascut, cel mai des in primele 3 luni de viata . Se trateaza in general foarte usor stergand gurita bebelusului in interior de 2-3 ori pe zi cu o compresa sterila si putina Glicerina cu Stamicina. Se previne stergand gurita bebelusului cu Glicerina in fiecare seara.
In cazul in care aceasta depunere apare la bebelusul vostru incepeti imediat tratamentul. In caz contrar depunerile se desprind si bebe la va inghiti iar ciuperca va invada intestinul ducand la grave tulburari de tranzit intestinal si digestie, precum si la aparitia iritatiei de scutec de tip candidozic.
Iritatia de scutec de tip candidozic se manifesta prin aparitia unui eritem ( inrosire ) intre fesele bebelusului. Initial este de un rosu aprins si are margini bine delimitate...parca trase cu compasul. Ulterior, in lipsa tratamentului se poate extinde pe toata suprafata acoperita de scutec sau chiar la nivel abdominal si pe coapse.
Un alt semn dupa care o putem recunoaste este acela ca nu raspunde la tratamentul cu cremele clasice pentru funduletul bebelusului. Singurul tratament eficient consta in creme antifungice ( Canesten, Clotrimazol, etc.) pe care le gasim la farmacie.
Nu trebuie sa va speriati de faptul ca bebe este foarte mic si pe aceste creme se spune ca nu se administreaza copiilor sub 2 ani. Aplicat in strat foarte subtire de 2 ori pe zi se poate da la orice varsta. Eu asa am procedat cu bebele meu si a fost perfect.
Acum...Poate sa mai apara o problema. Se poate ca bebelusul vostru sa raspunda la tratament dar dupa incetarea tratamentului problema candidozei reapare..iar si iar... Ce puteti face in acest caz?
Incepeti administrarea unui probiotic pe lunga durata. Atata timp cat mai exista urme albe in gurita nu opriti probioticul pentru ca iritatia de scutec va reaparea..si nu vrem asta.
Am vazut unele mamici disperate ca bebelusul lor nu scapa de aceasta problema..Printre ele eram si eu. Sterilizam biberoanele, il stergeam in gurita dupa fiecare biberon de lapte, am incercat toate minunile posibile si imposibile. Am schimbat lunar biberoane...tetine... Si tot aparea. Mi s-a spus ca pana nu scapa de biberon si lapte praf nu o sa scape de ea dar nu a fost asa.
Ideea este ca in acest caz bebe are o problema pe imunitatea antivirala si antifungica. Eu i-am facut imunograma micutului meu si am descoperit ca avea hipogamaglobulinemie. Adica..gamaglobuline (anticorpi) in cantitate mai mica decat normalul.
Este o problema de imunitate pe care o au toti copiii insa la fiecare copil se manifesta altfel: unii fac viroze repetate, altii fac infectii bacteriene, altii infectii fungice. Ceea ce trebuie sa stiti este ca aceasta problema nu se va remedia decat in momentul in care sistemul imun al bebelusului va invata sa lupte singur cu acesti inamici. Si este treaba de durata !
Pana atunci nu aveti de facut decat 3 lucruri:
-probiotic zilnic (eu am folosit Protectis)
-sters in gurita cu Glicerina si Stamicina
-si administrarea unui supliment alimentar pentru intarirea imunitatii. Eu am folosit Colostru cu Probiotice si Septilin in cure alternative la recomandarea pediatrului sau.
Si uite asa...intr-o buna zi m-am trezit ca bebe nu mai are nimic in gurita. Si inca papa la biberon si inca papa lapte praf caci are doar 1 an si o luna. Ce-i drept in ultimul timp am inceput sa-l spal in fiecare seara pe dinti si dupa acest lucru nu mai baga nimic in gura pana la adormire...un lucru firesc si sanatos zic eu. Va doresc bafta multa si rabdare.
Daca aveti intrebari sunt aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu