marți, 26 noiembrie 2013

Calendar pentru intarcarea bebelusului diversificat fara dureri pentru mama

Intarcarea, indiferent daca bebe papa doar san sau a trecut deja la alimentatie diversificata, trebuie facuta treptat insa putin diferit in cele doua situatii:


Intarcarea bebelusului diversificat fara dureri pentru mama 

 Este putin mai usoara pentru mama, deoarece bebelusul deja a inlocuit unele mese la san cu mese solide iar sanii mamei s-au obisnuit cu acest lucru. 
Mai complicat este insa pentru bebelus deoarece acum este mai mare si este mult mai atasat de san. Inlaturarea sanului poate duce la scantei si urlete din partea bebelusului si cu siguranta toti vecinii vor afla acest lucru :)

Iata cateva sfaturi la diverse variante:


  •  copilul intr-o buna zi poate refuza singur sanul si trece brusc pe lapte praf. Ce face mama cu durerile? Trebuie sa se prezinte la medicul ginecolog de unde o sa primeasca niste pastilute care opresc lactatia.



  • in cazul bebelusului incomplet diversificat se va continua diversificarea pana la inlocuirea a 3 mese de san. Se introduce ceai si apa intre mese si nu se va da san pentru a calma setea. Dandu-i san de sete obisnuim copilul sa ceara san aproape toata ziua si nu vrem asta nici macar daca nu urmarim intarcarea.



  • in cazul copilului complet diversificat lucrurile sunt mai simple...teoretic... Se presupune ca un copil diversificat corect are 5 mese pe zi: 

      -masa de dimineata = san
      -masa de la ora 11 = fructe, fructe cu iaurt, fructe cu cereale, fructe cu biscuiti, etc
      -masa de la ora 14 = piureuri si supe de legume cu carne, ou, ficatel, etc.
      -masa de la ora  18 = mancare usoara de genul iaurtului cu biscuiti, piure moale de legume fara            carne, supe de fidea, sau lapte cu cereale in cazul copilasilor mai slabuti. Se introduce ceai si            apa intre mese si nu se va da san pentru a calma setea. 
      -masa de seara = san

Acum, problema este  ca dupa aceasta schema e posibil ca bebe sa se trezeasca noaptea de foame si sa fiti tentate sa-i dati san pentru ca este cel mai comod. Asa ca eu am apelat la un mic truc. Am facut rotatie la ultimele doua mese. Am bagat lapticul la ora 18-19 si inainte de nani i-am bagat lapte cu cereale groase. Asa a inceput sa doarma mai mult noaptea.

Daca tot se trezeste noaptea sa ceara san, trebuie inlocuit cu ceai sau apa. Fara discutii...Mai ales daca i-au aparut dintisorii dupa spalarea pe dinti de seara nu este bine sa mai adormim cu laptic in gurita pentru ca o sa apara cariute !

Intarcarea:

Ziua 1: se cumpara un biberon cat mai apropiat de forma naturala a mamelonului si se da dimineata laptic proaspat muls de la mamica. Masa de seara ramane sanul.

 Daca refuza si trage in continuare de sani, nu trebuie sa cedati. Il luati la piept in pozitia lui de supt il lasati sa mangaie sanii dar ii bagati in gura biberonul. Daca intelege ii puteti spune ca mami are buba si o doare.

Daca tot refuza, il lasati in pace si incercati mai tarziu. De foame va accepta. Sunt copilasi care refuza biberonul si nu laptele.. Puteti incerca sa-i dati cu lingurita sau intr-o canita speciala pentru varsta lui.

Ziua 2: identic ziua 1
Ziua 3: identic ziua 1

Ziua 4: Se introduce lapte praf la masa de dimineata la biberon sau canita. Daca apar dureri mari se pot mulge cativa ml de lapte pentru a detensiona sanii (dar foarte putin)

Ziua 5: identic ziua 4
Ziua 6: identic ziua 4

Ziua 7: masa de dimineata = lapte praf la biberon sau canita
            masa de seara = laptic proaspat muls si servit la biberon sau canita.

Ziua 8: identic ziua 7
Ziua 9: identic ziua 7

Ziua 10: masa de dimineata = lapte praf la biberon sau canita
             masa de seara = lapte praf la biberon sau canita.

Daca apar dureri mari putem mulge foarte foarte putin sau putem lua pastilute de la ginecolog din acest moment...pentru ca intarcarea este completa. Daca apar dureri pe parcursul intarcarii putem prelungi perioada de zile identice.

         









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu