De multe ori ni se intampla sa-i prindem pe cei mici cu mici minciunele nevinovate: Nu eu am spart vaza mami, ci pisica... Sau Am vazut un purcel zburator...
Sunt mici minciunele, specifice copiilor si trebuie sa intelegem cauzele acestora inainte de a cataloga copilul drept un mare mincinos.
Copiii mint din 4 motive:
- de frica
- de mila
- pentru a se face remarcati
- din obisnuinta
Minciuna, consecinta a fricii:
De cate ori s-a intamplat sa faca o boacana si sa nu ne aratam supararea ? De cate ori, dupa ce a spart o farfurie, nu am ridicat macar tonul la copil? Toate aceste iesiri ale noastre lasa urme in sufletul copilului si acesta este guvernat de frica de cate ori face vre-o prostioara. De aceea trebuie sa ne pastram calmul si sa nu tipam sau sa lovim copilul. Trebuie sa-i explicam cu calm faptul ca a facut o prostie si acest lucru ne deranjeaza.
Minciuna din mila:
Apare la copiii care nu sunt certati sau bruscati de parinti, dar carora parintii le arata o suparare/suferinta exagerata. De exemplu: copilul a spart bibeloul memei primit la nunta de la tati... Mama nu il cearta, se mentine calma, insa se duce in alta camera si se descarca plangand o jumatate de ora. Acest lucru marcheaza copilul si de cate ori va face o prostie va asocia cu acest eveniment. Va minti din mila...
Minciuna pentru a se face remarcat:
Apare la copiii carora parintii sau prietenii nu le dau foarte multa atentie, la copiii marginalizati sau neglijati. Acestia se simt izolati si nebagati in seama. Copilul, daca ii se spune o formula de genul ,,esti un bleg,, sau ,, nu esti bun de nimic,, isi cauta singur solutii sa schimbe aceasta impresie. Acest lucru ducea la tendinta fireasca a creierului de a cauta solutii pentru iesire din monotonie. Pentru a atrage atentia parintilor sau a prietenilor recurge la asa-zisa ,,minciuna gogonata,, : Am vazut odata un catel cu trei capete si avea blana aurie! Daca observati acest comportament la copilul dumneavoastra este un semnal de alarma deoarece se considera neglijat de dumneavoastra sau pur si simplu duce lipsa de laude sau recompense.
Minciuna din obisnuinta:
Apare dupa ce toate cele de mai sus se repeta si nu se face nimic pentru a schimba acest lucru. Copiii mint din inertie... creierul lor a deprins acest reflex conditionat de autoaparare la stimuli nicivi repetati.
Copilul vostru minte ?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu